Sahlin och Reinfeldt

har olika förhållningssätt till Sverigedemokraterna ju mer vi närmar oss valet.

Sahlin säger att hon aldrig någonsin, ingenstans, på några villkor kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna – Punkt! – som är ett nytt mantra för partiledaren från Nacka. För att förstärka sin egen självbild av pondus och auktoritet i den deklarationen, spetsar hon till det genom att tillägga, Aldrig!

Reinfeldt är inte lika tydlig i sin markering. Han inser att det kan uppstå en parlamentarisk situation den 19 september som innebär behovet av redan nu utarbetade alternativa lösningar, till skillnad från Sahlin som endast har låsningar genom sitt Aldrig. Här avslöjas skillnader i ledarskap och förmåga att tänka strategiskt.

Det finns fler dimensioner i politik och ledarskap.

Å ena sidan kan man säga att Sahlin är tydlig på ett sätt som inte kan missförstås, förutsatt att hon står för vad hon säger. Å andra sidan är Reinfeldt otydlig av taktiska skäl.

Han har på senare tid riktat budskapet till väljarna att de inte ska rösta in Sverigedemokraterna i riksdagen – att det inte skulle vara bra för Sverige av olika anledningar – vilket också Anders Borg understryker och det är inget uppseendeväckande med det.

Vid ett eventuellt scenario då Reinfeldt efter valet kommer att göra sig beroende av SD för fortsatt maktinnehav, så kommer han att påminna väljarna vad han sa före valet – nämligen att han varnade för att ge sin röst till SD.

På så sätt köper han sig fri från skuld när han blir kritiserad för att inte hålla vad han lovat angående samarbete med Sverigedemokraterna.

En lätt uppmaning till Sahlin och Reinfeldt –

Låt demokratin vara vägledande – då behöver inte Sverigedemokraterna vara ett bekymmer för någon av er!

Snarare en tillgång

För landet

För demokratin

DN DN SvD SvD

Annonser

3 svar

 1. Joe Baphemetis

  Jeg tror slet ikke svenskerne rigtigt er klar over hvilken katastrofe det vil være at få SD ind. Vi danskere har erfaring med Dansk Folkeparti og det har bestemt ikke været godt. DF skal konstant overgå sig selv i muslim-forskrækkelse ellers har de ikke nogen berettigelse. Hver sommer tænker de nye stygge tanker som vores regering er nødt til at tage stilling til da DF jo er vores regerings støtteparti.

  Det blive frygteligt skingert, de skriger hele tiden og bliver aldrig tilfredse. De er fuldstændigt ligeglade med fakta og kører bare løs med en retorik der er fuldstændigt ensidig og fanatisk. De er hamrende paranoide, enhver der ikke synger med på deres fædrelandssange bliver mistænkt for det værste, ingen beviser nødvendigt. Bare smid med så meget mudder som muligt.

  I folketinget (parlamentet) er de nærmest umulige at samarbejde med, de påstår at de beskytter average-joe, men det meste af den lovgivning de har været med til at indføre er netop gået ud over average-joe. Det har været umuligt at føre en forsvarlig og ansvarlig politik med dem ombord. Den danske økonomiske politik er blevet det rene galskab. Flere af dem fornægter selv videnskaben og hengiver sig til den mest sindssyge spiritualisme.

  Jeg ønsker virkeligt ikke for Sverige at i skal få opleve det!

  september 3, 2010 kl. 6:34 e m

 2. Sune

  Nu kommer nog inte Sverigedemokraterna in i riksdagen. Så många korkade svenskar finns det inte. Men om de skulle göra det så innebär det bara att MP kommer att samarbeta med de borgeliga. De har visat förut att de gör vad som helst för att få värma sig vid maktens brasa.

  september 3, 2010 kl. 7:10 e m

 3. Nja – med stöd i vad som Inspirone skriver kan man sluta sig till att Reinfeldt öppnar för samarbete med vem som helst som vill – OM man inte får egen majoritet. Då är det väl bättre att som Mona Sahlin vara tydlig – och som väljare att se till att den sida som inte är tydlig INTE kommer i närheten av möjligheten att ställa till det.

  september 3, 2010 kl. 8:28 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s